Sokolska ulica 8
1295 Ivančna Gorica
Na tretji petek v novembru že tradicionalno po vrtcih in šolah obeležujejo dan slovenske hrane in izvajajo projekt Tradicionalni slovenski zajtrk, ki letos nosi slogan »Zajtrk s sadjem – super dan!«. Tradicionalnemu slovenskemu zajtrku, ki ga sestavljajo kruh, mleko, maslo, med in jabolka, smo se pridružili tudi v občini Ivančna Gorica.
V enotah Vrtca Ivančna Gorica so se otroci že ves teden pripravljali na Tradicionalni slovenski zajtrk in skupaj ustvarjali, se pogovarjali, izdelovali čebele in ostale čebelarske pripomočke. Pogovarjali so se tudi o nastanku in pomenu čebel ter spoznavali lokalno pridelano hrano, ki so jo uživali na medenem zajtrku.
Poslanica župana Dušana Strnada letošnjega tradicionalnega zajtrka se glasi: »V času epidemije bolezni Covid-19 je pomen lokalno pridelane hrane še večji kot sicer. Občanke in občani Občine Ivančna Gorica smo srečni, da živimo v okolju, kjer zdravo hrano pridelujejo številne naše kmetije, sadjarji in čebelarji.«
Namen vseslovenskega projekta Tradicionalni slovenski zajtrk je prav spodbujanje lokalne samooskrbe s kakovostno hrano iz lokalnega okolja. Za letošnji zajtrk v vrtcu je med priskrbel čebelar Aljaž Kutnar, maslo in mleko kmetija Kotar, jabolka kmetija Glas, kruh pa so spekle kuharice iz Vrtca Ivančna Gorica.
Tradicionalni slovenski zajtrk tudi v Vrtcu Pod Lipo
Obiskali pa smo tudi prvo starostno skupino koncesijskega vrtca Vrtec Pod Lipo, ki je svoja vrata odprl konec avgusta letos na Mrzlem Polju. Slednje je z obiskom presenetil tudi lokalni čebelar.
Foto: Gašper Stopar