V soboto je Društvo podeželskih žena Ivanjščice v sodelovanju z Občino Ivančna Gorica in organizatorjem tržnice pripravilo tradicionalni Praznik krompirja, ki je letos potekal že peto leto. Vrhunec pestrega dogajanja je bilo tekmovanje v pripravi praženega krompirja.
Kljub muhastemu vremenu, je ivanška tržnicaprivabila tudi to soboto številne obiskovalce, ki so lahko izbirali v pestri jesenski ponudbi domačih pridelkov in izdelkov. Še posebej je bila obiskana stojnica Zdravstvenega doma Ivančna Gorica, na kateri so se obiskovalci lahko seznanili s praktičnim prikazom vsebnosti soli in sladkorja v živilih. Številni so se ustavili tudi na stojnici KO RK Ivančna Gorica in opravili preventivno izmero krvnega tlaka in sladkorja.
Vsi obiskovalci pa so v dvorani kulturnega doma z zanimanjem spremljali živahno dogajanje na tekmovanju v pripravi praženega krompirja, v katerem je sodelovalo osem ekip. Predhodno so organizatorji zbirali tudi vzorce domačih marmelad in vložene zelenjave, članice DPŽ Ivanjščice pa so pripravile tudi priložnostno razstavo jedi iz buč in predstavitev vrst krompirja. Najmlajši so se lahko pomerili v mini kmečkih igrah, skeč o kruhu pa je do solz nasmejal obiskovalce.
Praznik krompirja sta obiskala tudi župan Dušan Strnad in predsednik Kmetijsko-gozdarske zbornice Cvetko Zupančič. Oba sta pohvalila prizadevno Društvo podeželskih žena Ivanjščice in vse sodelujoče ekipe. Župan Strnad je zlasti poudaril kakovost in vztrajnost naših kmetij, ki se morajo velikokrat spopadati tudi z vremenskimi neprilikami. Po besedah Cvetka Zupančiča pa je ravno krompir pridelek po katerem naša občina resnično slavi, saj ga številne kmetije pridelujejo za širšo prodajo.
Kot že rečeno je bil vrhunec programa razglasitev rezultatov. Strokovna komisija je ocenjevala 18 vzorcev marmelad.
Bronasto priznanje:
Marta Glavič, mešana marmelada
Petra Peunik Okorn, ribezova marmelada z vanilijo
Anica Berčon, bezgova marmelada
Srebrno priznanje:
Anica Berčon, jagodna marmelada
Ljudmila Vovk, grozdnata marmelada
Marta Okorn, mešana marmelada
Mari Erjavec, malinova in marelična marmelada
Zlato priznanje:
Lučka Škufca, marelična marmelada
Anica Berčon, breskova in slivova marmelada
Marta Okorn, jagodna marmelada
Mari Erjavec, breskova in figova marmelada
Komisija je ocenjevala tudi 8 vzorcev vložene zelenjave. Priznanja so prejela:
Srebrno priznanje:
Damjana Ostanek Heric, paradižnikova omaka
Zlato priznanje:
Damjana Ostanek Heric, kisle kumarice, rdeča paprika, rumena paprika in ajvar
Tekmovanje v pripravi praženega krompirja:
Bronasto priznanje:
Kmečki turizem Obolno
Izletniški turizem Okorn
Godba Stična
Ekipa »Fantje iz več vasi«
Srebrno priznanje:
Kulturno športno društvo Dob »Papirčkarji«
Vaška ekipa Škoflje
Turistična kmetija Fajdiga
Zlato priznanje:
Vaška ekipa Dob
Obiskovalci tržnice so lahko degustirali pražen krompir sodelujočih ekip in z svojimi glasovi izbirali tistega, ki jim je bil najbolj všeč. In največ glasov obiskovalcev je prejela ekipa Godbe Stična.
Program sta popestrila mlada harmonikarja in stiški godbeniki.