Društvo podeželskih žena Ivanjščice je v sodelovanju z Občino Ivančna Gorica danes, 17. 9. 2016, na tržnici v Ivančni Gorici priredilo že 4. PRAZNIK KROMPIRJA. Obiskovalci so bili priča tekmovanju v pripravi praženega krompirja, ocenjevanju doma pripravljene vložene zelenjave in ocenjevanju domačih marmelad in džemov.Skozi vse sobotno dopoldne je bilo dogajanje na tržnici povezano s kulinariko. Naši gostinci in društva so se pomerili v pripravi praženega krompirja, ki so ga številni obiskovalci ocenjevali z degustacijo in delitvijo točk. Pražen krompir je ocenjevala tudi strokovna komisija pod sestavo priznane prehranske strokovnjakinje gospe Marije Merljak, univ. dipl. inž. živ. teh., v sodelovanju s Kmetijsko svetovalno službo Ivančna Gorica. Letos se je k tekmovanju prijavilo šest ekip. Tretjega mesta sta se razveselili ekipi Letalskega kluba Šentvid in Janko & ekipa iz Šentvida pri Stični. Srebrno oziroma drugo mesto je pripadalo Turističnima kmetijama Obolno in Fajdiga iz Temenice.
Naziv najboljšega ivanškega tenstanega krompirja pa je po mnenju komisije letos pripadel kar dvema ekipama in sicer članicam
Kulturno športnega društva Dob in
Društvu podeželskih žena Ivanjščice. Podeljeno je bilo še priznanje za najboljši pražen krompir po izboru občinstva, ki je šlo v roke članov Letalskega kluba Šentvid, priznanje za najboljši tenstan krompir z dodatki pa je pripadel Kulturno športnemu društvu Dob.
Obiskovalci so si poleg bogate ponudb na stojnicah ogledali tudi razstavo krompirjevih jedi, ki so jih pripravile članice DPŽ Ivanjščice v prostorih kulturnega doma. Prav tako je potekala razstava in pokušina marmelad za sladokusce s krompirjevim kruhom in razstava konzervirane zelenjave.
Sočasno je potekalo tudi
ocenjevanje marmelad in džemov iz marelic, sliv, breskev, jagod in mešanega sadja. Komisija je pri ocenjevanju upoštevala barvo, vonj, okus in konsistenco. Ocenjenih je bilo 26 vzorcev marmelad. Bronasto priznanje so prejele Marija Erjavec (mešana marmelada), Anica nose (jagodni džem), Nada Seliška (mešana marmelada iz bučk in kokosa). Prav slednja je bila nagrajena tudi z letošnjo novostjo za najinovativnejšo marmelado. Srebrno priznanje so prejele Joži Svetin (breskova marmelada), Marija Erjavec (breskov in slivov džem), Marta Okorn (jagodna marmelada), Petra Peunik Okorn (breskova marmelada) in Majda Vrhovec za mešano marmelado. Zlato priznanje pa so prejele Joži Svetin (slivova marmelada), Marija Erjavec (marelični džem), Anica Nose (jagodna marmelada) in Marta Okorn za mešano marmelado.
Drugo leto zaporedoma se je
ocenjevala doma pripravljena vložena zelenjava, kot so kisle kumarice, rumena in rdeča paprika ter sladki ajvar. Ocenjenih je bilo 15 vzorcev, med katerimi je bila z bronastim priznanjem nagrajena Damjana Ostanek Heric (rdeča in rumena paprika), s srebrnim priznanjem Ana Jeršin (rumena paprika) in Marta Okorn (mešana zelenjava) ter z zlatim Nada Seliška za sladki ajvar. Tudi v tej kategoriji so izbrali najinovativnejši zelenjavni kozarec, ki sta ga prejeli Majda Vrhovec za mešano zelenjavo in Marija Rus za barvitost vložene paprike.
Priznanja so podeljevali župan Dušan Strnad, podžupan Tomaž Smole, predsednik Kmetijsko – gozdarske zbornice Slovenije Cvetko Zupančič in prehranska strokovnjakinja Marija Merljak.Ob tej priložnosti je Krajevna organizacija Rdečega križa Ivančna Gorica za občane brezplačno opravljala merjenje krvnega tlaka in krvnega sladkorja. Predstavljen pa je bil še program SVIT - državni program presajanja in zgodnjega odkrivanja predrakavih sprememb in raka na debelem črevesu in danki. Preventivna akcija je potekala v organizaciji Zdravstvenega doma Ivančna Gorica.
Manjkale niso niti družabne igre povezane s krompirjem in kulturni program.
Fotogalerija >>