Tržnica v Ivančni Gorici je postala prepoznavna kot butični primer kmečke tržnice na obrobju prestolnice. Vsako soboto je obiskovalcem na voljo pestra ponudba lokalne trajnostne samooskrbe s hrano. Minulo soboto pa je bilo na tržnici še bolj pestro kot običajno, saj je Občina Ivančna Gorica s partnerji: Društvom podeželskih žena Ivanjščice, Kmetijsko svetovalno službo Ivančna Gorica, Kmetijsko zadrugo Stična in Zadrugo Jarina, organizirala 1. praznik krompirja v občini Ivančna Gorica.Sejemski utrip je bil obarvan jesensko, in sicer na temo krompirja in marmelad. Pester program je zajemal predstavitve značilnih sort krompirja na območju občine Ivančna Gorica in možnost nakupa za ozimnico, zgodovine pridelovanja krompirja na območju občine in degustacijo krompirjevih jedi in marmelad.
Župan Dušan Strnad je poudaril, da je vesel, da je prišlo do uresničitve dogodka in se še posebej zahvalil pobudnici dogodka Mariji Erjavec iz kmetije Erjavec. Tržnico je obiskal tudi
Cvetko Zupančič, predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije in bil navdušen nad dogajanjem. Podjetje
Agrosaat d.o.o., je pripravilo razstavo različnih sort krompirja in predstavilo njihovo uporabo,
direktor Simon Grmovšek, pa je obiskovalcem namenil tudi nekaj besed na odru, kjer je predstavil dobro sodelovanje s Kmetijsko zadrugo Stična. Z zgodovino pridelovanja krompirja na območju občine nas je seznanila
direktorica Kmetijske zadruge Stična, Milena Vrhovec.
Na tržnici se je odvijalo tudi tekmovanje v pripravi praženega krompirja in ocenjevanje domačih marmelad ter zabavne igre, ki so jih organizirale članice
Društva podeželskih žena Ivanjščice. Obiskovalci so lahko degustirali pražen krompir, okusne marmelade ter prvič v naši občini tudi pivo Kraus iz pobratene občine Hirschaid v Nemčiji.
Na tekmovanje v pripravi praženega krompirja se je prijavilo pet tekmovalcev, medtem ko je v izboru najboljše domače marmelade sodelovalo 32 domačih marmelad. Največ točk strokovne komisije in občinstva je prejel pražen krompir
Zadružnega hrama KZ Stična. Drugo mesto je zasedel
Kmečki turizem Obolno in tretje mesto
Izletniški turizem Okorn. Sodelovali sta še Turistična kmetija Fajdiga in Polževo, gostinstvo in turizem d.o.o.
Zlato priznanje v pripravi marmelad, je pripadlo dvema tekmovalkama:
Joži Svetin za marmelado rumena sliva in
Mariji Erjavec za breskovo marmelado. Srebrno priznanje so prejeli: Marija Grajš (malina), Pavla Bregar (rdeči ribez), Jurij Šket (marelica) in Majda Vrhovec (malina in breskev z jabolki). Tudi bronasto priznanje je šlo v roke več tekmovalcev: Joži Svetin (rdeči ribez, črna češnja in jagoda), Marija Erjavec (jagoda, malina), Majda Vrhovec (sliva z orehi). Najboljši so prejeli najrazličnejše okusne nagrade in priznanja.
Dediščinski utrip je popestrila razstava starega kmečkega ter gospodinjskega orodja povezanega s krompirjem, ki je bila na stojnici Etnološkega društva Nose. Za naše zdravje so poskrbeli iz Območnega združenja Rdečega križa Grosuplje, ki so obiskovalcem merili krvni sladkor ter pritisk, na odru pa so predstavili prvo pomoč pri odstranitvi tujka iz grla pri majhnem otroku, oživljanje, krvavitve in podobno.
Sodeč po zadovoljstvu obiskovalcev in odzivih vseh sodelujočih, bo praznik krompirja postala tradicionalna prireditev, ki bo vsakoletno popestrila dogajanje na tržnici v Ivančni Gorici.
Fotogalerija >>